logo
Français Nederlands Steun aan kinderen die aan kanker lijden en aan hun naaste familie VZW Jennifer

Beginpagina > Resultaten > Werk achter de schermen > De opvang van het ernstig zieke kind op school.

De opvang van het ernstig zieke kind op school.

Een dag van filosoferen en debatteren in Louvain-la-Neuve.

dinsdag 20 april 2004, door Robin

Alle versies van dit artikel:

In November 2002 heeft de Organisatie Voor De Rechten Van Het Kind ons, tezamen met vele anderen, de gelegenheid gegeven deel uit te maken van een overkoepelende organisatie van verenigingen en doktoren. Het doel van deze overkoepelende organisatie is het opzetten van een campagne met betrekking tot de opvang op en buiten de school van kinderen die lijden aan een zware of chronische ziekte. Dokter De Scheppers (AZ-VUB) staat aan de basis van deze organisatie. Hij omschrijft verscheidene discriminerende situaties die hij zijn patiënten heeft zien ondergaan en stelt daarop voor dat elke vereniging zich inzet voor het welzijn van de aangetaste kinderen en hun familie.

Wij hebben positief geantwoord op het voorstel van Dokter De Scheppers en we vergaderen regelmatig over, en zetten ons in voor, het verbeteren van het welzijn van aan kanker lijdende kinderen en hun familieleden. Enkele mijlpalen zijn al bereikt:
- de creatie van een witboek in welke de meest voorkomende zware en chronische ziektes in detail worden vermeld en uitgelegd (kanker, diabetes, epilepsie, …)
- de creatie van een werkgroep die bestaat uit professionele krachten uit het onderwijs, de verzorging en de politiek als ook de zieken zelf.

Aan het eind van een 18 maanden durende periode van voorbereiding en van samenwerking via de werkgroepen, hebben we op 6 maart 2004 in Louvain-La-Neuve een dag van filosofie en debat kunnen organiseren. Na een ochtend van informatie overdracht door specialisten, hebben de vele ouders en andere actieve personen in de zorg de vrijheid gehad zich te uitten. De constateringen zijn actie opwekkend en het wordt snel duidelijk dat het uiterst belangrijk is dat er een mentaliteitsverandering door wordt gevoerd.

Via twee korte filmpjes wordt ook het woord gegeven aan de kinderen: no-nonsense en enkel de waarheid! Kinderen liegen niet!

Er was evenwel een minpunt op te merken tijdens deze informatieve dag: waar de meeste van de aanwezige personen uit het onderwijs reeds actief waren in en overtuigd waren van het te bereiken doel van deze dag, daar vormden zij een schromende minderheid van de deelnemers (minder dan 8% van de deelnemende personen waren actief in het onderwijs).

Speciaal daarom danken wij ten zeerste Anne Debande, de lerares van Jennifer, die accepteerde haar ervaringen, die ze met Jennifer heeft gehad, met ons allen te delen.

Dit artikel beantwoorden