logo
Français Nederlands Steun aan kinderen die aan kanker lijden en aan hun naaste familie VZW Jennifer

Beginpagina > Resultaten > In het ziekenhuis > Het circus van de blijdschap

Het circus van de blijdschap

Regelmatige of speciale animaties en spektakels.

vrijdag 10 januari 2003, door Robin

Alle versies van dit artikel:

Het circus van de blijdschap, dat is de droom die op bezoek komt bij de kinderen die lijden aan een ernstige ziekte en die daardoor in het ziekenhuis moeten verblijven.

Het doel van ons “Circus van de blijdschap” is het aanbieden van verscheidene animaties op regelmatige basis aan de kinderkanker afdeling in het ziekenhuis, met als resultaat:
- het doorbreken van de sleur van de lange dagen in het ziekenhuis, en
- het stimuleren van de gevechtsmentaliteit van de kinderen om hun ziekte te overwinnen.

De kleine kinderen met een slechte gezondheid voelen zich maar al the vaak psychologisch gebroken, niet enkel als gevolg van hun ziekte en de bijkomende behandeling, maar ook vaak door het isolement die de ziekte met zich meebrengt.

Naast de regelmatige vertoning van de meest recente films en tekenfilms stimuleren we de regelmatige komst van artiesten die de kinderen helpen hun dagdagelijkse zorgen even te vergeten (clowns, muziekanten, zangers, verhaalvertellers, poppenkastspelers,...)

Het “Circus van de blijdschap” concentreert zich op twee vlakken: regelmatige en speciale animaties.

REGELMATIGE ANIMATIES

De regelmatige animaties worden verzekerd door verschillende artiesten die op vaste en regelmatige tijdstippen optreden voorde kinderen in hun kamers of in hun speelzaal. Deze vorm van animatie heeft als voordeel dat er een dieper contact kan worden gelegd met de kinderen en dat er in kan worden gespeeld op specifieke behoeften of wensen van sommige kinderen. Het is voor de kinderen ook vaak de gelegenheid om over dingen te spreken die ze normaalgesproken niet met vreemden of de verzorgers kunnen of willen bespreken: ze waarderen de artiesten die op regelmatige tijdstippen optreden enorm en dat stimuleert de communicatie met betrekking tot moeilijke onderwerpen.

SPECIALE ANIMATIES

De speciale animaties worden enkel verzorgd op verzoek en verschillen van de normale activiteiten die in een ziekenhuis worden opgevoerd. Het gaat hier met name om:
- grotere animatie activiteiten die worden georganiseerd ter gelegenheid van een speciaal feest of voor buitengewone momenten (poppenkast spektakels worden opgevoerd, een echte levende “bioscoop” wordt uitgenodigd in het ziekenhuis..)
- bezoeken van speciale gasten en artiesten die we inhuren om enkelen buitengewone momenten met de kinderen te delen en om met de kinderen te spreken via een speciale band die de kinderen met deze helden voelen.

Deze activiteiten staan ons toe om de kinderen enkele momenten van volledige ontspanning aan te bieden die hen ook fantastische herinneringen oplevert. Op deze wijze kunnen ze ten volle genieten van het spektakel zonder er aan actief te hoeven deel te nemen, wat voor de meeste van hen te vermoeiend zou zijn.

Kortom, speciale activiteiten speciaal afgestemd op de wensen van de kinderen zodat ze nog lang van kunnen blijven dromen.

NAGESTREEFTE DOELEN

Het “Circus van de blijdschap” streeft de volgende doelen na:

- het erin slagen de dagelijkse sleur voor de kinderen en hun families te doorbreken,
- het bijstaan van de kinderen in hun gevecht tegen hun ziekte en de behandeling die ermee gepaard gaat door ze enkele ogenblikken volledig op iets anders te richten en zo voor even hun zorgen te laten vergeten,
- het normale familie evenwicht proberen te behouden door aan de zieke kinderen activiteiten aan te bieden die voor hun broertjes en zusjes vrij toegankelijk zijn in het normale leven (bijvoorbeeld de bioscoop).

Portfolio van afbeeldingen (aanklikken om te vergroten)

Dit artikel beantwoorden